Vprašanje za g. ministra, gospoda Počivalška: Kaj se v resnici dogaja s konsolidacijo vseh pomembnih turističnih naložb?

Spoštovani, gospod minister!

Glede na vse bolj odmevne informacije v javnosti, kaj se predvideva z državnim turizmom (članek, objavljen 22.10.2019 na spletnih straneh siol.net) in v prispevkih, ki so jih objavili še drugi mediji, nas več kot upravičeno skrbi, kaj se v resnici dogaja s konsolidacijo vseh pomembnih turističnih naložb. In na to,  nam lahko odgovorite samo vi, gospod minister.

Smo edini reprezentativni sindikat v panogi gostinstva in turizma v Sloveniji  in skrajni čas je, da nas upoštevate kot socialnega partnerja! Prav predstavniki Sindikata delavcev gostinstva in turizma se na terenu spopadamo z velikim pomanjkanjem  kadra in izkoriščanjem obstoječega (kar prikazujejo podatki o številnih presežnih urah, ki jih delavci ne morejo koristiti, temveč se jim izplačujejo),  izkoriščanjem  sobaric (nimamo časovnih normativov, le priporočila, kar večina delodajalcev ne upošteva) in poleg težkih pogojev dela ne gre prezreti nedostojnih, nizkih plač zaposlenih (celo se pojavlja diskriminacija, tuje delavce se plača bolje, PZ se sklepajo z višjimi osnovami, kot jih imajo  že zaposleni delavci za enako delo).

Vse večji problem postaja outsourcing čistilk, sobaric, peric, reševalcev iz vode….In posledično vsemu temu vlada vse večje nezadovoljstvo in zahteve, da sindikati začnemo na to opozarjati tudi v javnosti.

Kot veste,  so zaposleni v panogi gostinstva in turizma, kljub rastočemu turizmu, še vedno krepko pod povprečno plačo RS! Za dne, 20.11.2019, imamo napovedana pogajanja za višje plače, pa se že zdaj govori,  da »iz te moke tako ali tako ne bo kruha«, ker bodo v maso plač drastično posegle spremembe minimalne plače, ko bodo s  1.1.2020 izvzeti še vsi ostali dodatki, ki so bili do sedaj še zajeti v MP.

Prepričani smo, da smo nanizali dovolj utemeljenih razlogov, da se sestanemo. Na naš dopis, z dne 10.10.2019, žal  vse do danes, ni bilo nikakršnega odziva z vaše strani.

Mi si ne želimo, da bi se pogovarjali z vami preko medijev in prosimo, da nas v to ne silite.

S spoštovanjem,

Breda Črnčec, generalna sekretarka SGIT Slovenije
Kristijan Lasbaher, predsednik SGIT Slovenije

Priloga: članek objavljen na spletni strani siol.net, dne 22.10.2019