Podnebni štrajk, petek, 27. 9. 2019 ob 11.50

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, na zadnji seji predsedstva ZSSS smo potrdili dokument Sindikati in podnebne spremembe >>  in se zavezali, da si bomo skupaj z mladimi prizadevali za socialno smiselne, premišljene ter na pravičnosti utemeljene ukrepe boja proti podnebnim spremembam in okolijski krizi. Prav tako smo obljubili, da bomo podprli prizadevanja mladih, ki se borijo za pravičnejši in okolju prijaznejši svet za vse, ter izrazili podporo aktivnim mladim in gibanju Mladi za podnebno pravičnost.

Zdaj je čas, da od besed preidemo k dejanjem. ZSSS v naslednjih dneh pripravlja kar nekaj aktivnosti, posebej pa seveda vabimo k aktivni udeležbi na protestih naslednji teden, v petek, 27. 9. 2019 ob 11:55 v Ljubljani in drugih slovenskih mestih.

V nadaljevanju prilagamo vse informacije, ki jih trenutno imamo o samih protestih, na tem mestu pa še nekaj bolj ‘hišnih’ pobud in novic, da boste vedeli, kaj in kje se dogaja:

– Na proteste gremo v čim večjem številu, v svojih barvah in s svojimi zastavami; – Po svojih močeh informiramo kolege in kolegice o vseh podrobnostih in jih pozovemo k aktivni udeležbi na protestih (v kateremkoli koli kraju, kjer protesti potekajo (glej navodila gibanja Mladi za podnebno pravičnost);  – Informacijo in poziv delimo, kjer lahko (Facebook bo super!) – V četrtek, 19. 9. ob 11:55 bo na ZSSS novinarska konferenca, na kateri bomo sindikati predstavili svoja stališča in napovedali aktivnosti v povezavi s podnebnimi štrajki; – V petek, 20. 9. ob 13.00 bo na ZSSS organiziran sestanek, na katerem lahko od aktivistov Sindikata Mladi plus in gibanja Mladi za podnebno pravičnost predstavili še več informacij v zvezi s samo izvedbo protestov in sindikalnimi stališči do podnebnih sprememb ter naši aktivaciji;  – V petek, 20. 9. ob 13.00 (po sestanku) sledi izdelovanje napisov, transparentov .. vsi vljudno vabljeni, da skupaj z mladimi ustvarimo udarna, opazna in domiselna sporočila;  – Če ste v hiši, vabljeni tako na sestanek kot na skupno izdelovanje transparentov! V kolikor niste, sporočite, kaj potrebujete in sami pripravite svoje materiale.  – V kolikor bomo prejeli dodatne informacije, vas bomo obvestili, sicer pa spremljajte tudi našo spletno in Facebook strani: www.zsss.si in https://www.facebook.com/sindikatZSSS – Vse informacije o podnebnih štrajkih za sindikate – Tea Jarc, tea@mladiplus.si, 041 262 380

Seveda gremo vsi na štrajk. Informacije o skupnem odhodu z Dalmatinove sledijo naslednji teden (računajte na 11:30 izpred hiše)

ZAKAJ NA ‘ŠTRAJK’? (z besedami mladih) >> ZATO!

»Marca nas je več kot dvanajst tisoč zasedlo ulice in trge desetih slovenskih mest. Zahtevali smo odločno ukrepanje proti podnebni krizi in dostojno življenje na ohranjenem planetu za vse.

Na vlado smo naslovili konkretne in izvedljive ukrepe, a se do danes ni zgodilo praktično nič. Še več, zadnji vladni podnebni dokumenti so v nasprotju z resno podnebno politiko. Zato gremo spet na štrajk!

Podnebne spremembe so grožnja vsem nam – pred njimi ne moremo zbežati ali se skriti! Ukrepati moramo zdaj, preden bo prepozno!

Zapustili bomo šolske klopi, pisarne, tovarne in domove za upokojence ter se v petek, 27. septembra, ob 11:55, protestno zbrali na Trgu Republike v Ljubljani ali v enem izmed drugih krajev po Sloveniji!

Podnebni štrajki so zajeli svet na pobudo mladih. Nadaljevati pa jih moramo skupaj. Zato na štrajk pozivamo prav vse – od kuharjev in programerk do delavcev v industriji in upokojenk!!«

(vir: https://www.facebook.com/events/513467045866087/)

KDAJ, KJE IN KAKO SE BO ‘ŠTRAJKALO’? (informacije gibanja Mladi za podnebno pravičnost)

Za zdaj naj bi se protesti izvedli v osmih krajih po Sloveniji: Ljubljana, Brežice, Koper, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Litija in Ormož. Zelo verjetno je, da se bo pridružil še kak kraj. Pripravili smo dokument, kjer so zajete lokacije vseh protestov in kontakti (telefon in e-mail) organizatorjev. Ta dokument bomo sproti osveževali, tako da bo vseboval tudi informacije novih protestov >> Prosim, da ta dokument pošiljate naokoli v obstoječi https google drive obliki (in ne ‘zloudani ‘obliki), saj lahko tako mi do protesta ta dokument spreminjamo, spremembe pa bodo videli vsi).

Tu pa je še link do Facebook dogodka za krovni, ljubljanski protest, kjer se zbirajo tudi informacije  protestih po ostalih krajih >>   ter link do krovne spletne strani, ki naj bi začela delovati danes >>

Za vsa preostala vprašanja pa naj se člani in članice obrnejo k nam na email mladizapodnebnopravicnost@gmail.com

Dokažimo, da nam ni vseeno in podprimo naše otroke v boju za skupno prihodnost.

Skupaj smo močnejši!

Lidija Jerkič Predsednica ZSSS