Ločitev Term zaradi “lažjega trženja”

VIR: 23.7.2019 VEČER, Jasmina Cehnar
Predstavniki delavcev Term Maribor niso zadovoljni s pojasnili poslovodstva glede prezaposlitve 86 delavcev na hčerinsko podjetje.

Jasmina Cehnar Poslovodstvo Term Maribor je svetu delavcev in predstavnikom Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v podjetju predstavilo svoje razloge za prezaposlitev več kot polovice delavcev na hčerinsko podjetje HBP, d.o.o.

A predstavniki zaposlenih z informacijami, ki so jih od delodajalca dobili na zakonsko obveznem posvetovanju, niso zadovoljni. “Odgovori so tako nezadovoljivi, da posvetovanje za nas ni zaključeno,” je po verajšnjem sestanku povedal Boštjan Medik, izvršni sekretar za teritorialno organiziranost ZSSS. Kot je pojasnil, so zahtevali pojasnila glede prihodnjega ekonomsko-socialno-pravnega položaja prezaposlenih delavcev in zakaj je bila odpovedana podjetniška kolektivna pogodba, a prepričljivih odgovorov niso dobili.

Je pa poslovodstvo – prisotna sta bila med drugimi Tatjana Karpovitš, direktorica Term, in Dimitri Rudakov, predstavnik ruskega lastnika podjetja – potrdilo, da gredo na lani ustanovljeno hčerinsko podjetje HBP, ki že zaposluje okoli 20 delavcev pohorskega Hotela Bellevue, do konca avgusta vsi zaposleni iz Hotela Habakuk, skupaj 86 ljudi. In razlog prezaposlitve? Ločitev hotelske verige na mestni in pohorski del.

“Na ta način naj bi Terme lažje funkcionirale, se lažje tržile in pridobivale kredite,” je pojasnilo lastnikov in poslovodstva s precej dvoma prenesel Medik. Lastniki se na naša vprašanja tudi včeraj niso odzvali. So pa po besedah sindikalista zagotovili, da hotelov v središu Maribora, torej nekdanjih Piramide in Orla (zdaj sta to Mercure in Ibis), trenutno ne prodajajo in tudi, da ta hip naj ne bi bi prodajali gostilne Pri treh ribnikih. Pojavile so se namre špekulacije, da je razlog prezaposlitve prodaja hotelov v središu mesta, ki so trenutno v franšizi hotelske verige AccorHotels.

Takšna poteza glede na dosedanjo razprodajo premoženja, ki so je Terme deležne pod ruskimi lastniki, na koncu katerih je Gazprom, niti ne bi bila presenečenje. V podjetju, ki je lansko poslovno leto zakljuilo z 1,2 milijona evrov minusa, pa vre tudi zaradi vse slabših delovnih pogojev. Po besedah Medika je težava kadrovska podhranjenost, zaradi katere je veliko neizplačanih nadur, ki jih delavci ne morejo izkoristiti, niti nimajo omogočenega ustreznega počitka, nanje in na sindikat naj bi se vršili tudi pritiski, kar je razlog za vse bolj napete odnose.

Zaradi zaostrenih razmer so sindikalisti minuli četrtek zbirali podpise zaposlenih za podporo sindikalnim aktivnostim, kot sta protest in morebiti celo stavka. Medik je dejal, da so podpise 9o odstotkov delavcev zbrali v enem dnevu. Kako bodo ravnali naprej, bo odvisno od dodatnih pojasnil vodstva.

“Za zdaj bomo počakali, nato bosta izvršni odbor sindikata in svet delavcev odločala o nadaljnjih ukrepih,” je zaključil Medik.

Nekdanji hotel Piramida, zdaj Mercure, trenutno naj ne bi bil na prodaj. Isto naj bi veljalo za nekdanji hotel Orel in gostilno Pri treh ribnikih.