1. maj, praznik dela

Kot v svetu tudi v Sloveniji praznujemo 1. maj kot mednarodni praznik dela v spomin na žrtve demonstracij v Chicagu leta 1886, v katerih so se udeleženci potegovali za osemurni delovnik.

Prvič so praznik dela praznovali leta 1890, potem ko je 1. kongres 2. internacionale v Parizu julija 1889 sklenil, da se praznuje kot praznik delavske solidarnosti. Tudi na Slovenskem so bila prva praznovanja leta 1890, tako v Ljubljani, Mariboru, Trstu in Celovcu, odtlej pa vsako leto do prve svetovne vojne. Že pred prvo svetovno vojno se je 1. maj uveljavil kot delavski praznik in marsikje, tudi na Slovenskem, so bili delavci na ta dan prosti.

Območna organizacija ZSSS Podravje in Koroška prireja v sodelovanju z Družbo terme Maribor praznovanje prvega maja, našega največjega delavskega praznika,

v torek, 1. maja 2018, ob 12. uri,

na snežnem stadionu pod Pohorjem.

Prireditev bomo pričeli z godbo na pihala iz Ruš in mažoretkami.

Nadaljevali bomo s kulturnim programom v katerem bodo nastopil:

pevski zbor Slave Klavora,

igralka SNG Maribor Mojca Simonič

in slavnostni govornik Anton Rozman, podpredsednik zveze svobodnih sindikatov Slovenije in generalni sekretar sindikata tekstilne in usnjarsko predelovalne industrije Slovenije.

Prireditev bo povezovala sekretarka v OO ZSSS Podravje in Koroška, Breda Črnčec.

Po kulturnem programu bo druženje z ansamblom Njubend.

Za prvih 200 udeležencev bo na voljo brezplačna porcija golaža.

Ob tej priložnosti vse Mariborčane in krajane okoliških krajev prijazno vabimo na prireditev, kjer bomo skupaj obeležili naš največji delavski praznik – 1. maj.

Kolektiv Območne organizacije ZSSS Podravje in Koroška