SGIT delodajalcem v slovenskem gostinstvu in turizmu namenil zadnji javni poziv

 

Predstavnici Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGIT), Irena Valenti, sekretarka z Regijske organizacije ZSSS zahodne Slovenije, in generalna sekretarka SGIT Karmen Leban, sta na novinarski konferenci v četrtek, 19. 5. 2016, opozorili, da sta obe delodajalski združenji, s katerimi se v panogah gostinstva in turizma pogajajo, zavrnili pogajanja o dvigu regresa za letni dopust in plač v panogi (sindikat je v napovedani pobudi predlagal dvig regresa iz sedanjih 900 na 1000 evrov ter 3-odstotni dvig osnovnih plač).

Nesprejemljiva poteza delodajalcev je z enostransko prekinitvijo socialnega dialoga povzročila veliko nezadovoljstva med zaposlenimi in je nerazumljiva ob vseh pozitivnih rezultatih, pomanjkanju kadra v panogi ter odličnih napovedih za letošnjo turistično sezono.

SGIT, ki je na novinarski konferenci opozoril še na zavržen razrast atipičnih oblik dela in necivilizirano izkoriščanje obvezne prakse tujih študentov, sramotno nizke plače in prekomerne obremenitve delavcev…, zato pripravlja stopnjevanje aktivnosti, s katerimi želi predstavnike delodajalcev (Turistično gostinske zbornice Slovenije pri Gospodarski zbornici Slovenije in Sekcije za gostinstvo in turizem pri Združenju delodajalcev Slovenije): novinarsko konferenco s poudarki glede izkoriščanja delavcev in študentov, protest pred sedeži delodajalskih organizacij, protest med 25. Evropskim srečanjem H. O. G. med 16. in 19. junijem v Piranu in Portorožu ter zagon stavkovnih aktivnosti.

Zadnji poziv delodajalcem>>