Izglasovana predlagana sprememba zakona

Kolegice, kolegi,

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pozdravljamo včerajšnjo odločitev Odbora za pravosodje v DZ RS, ki je izglasoval predlagano spremembo zakona o izvršbi in zavarovanju, s katero se zvišuje varovani znesek plače, ki mora delavcu ostati na transakcijskem računu. Izglasovana podpora predlaganim zakonskim spremembam med drugim pomeni, da bo delavcu v primeru izvršbe na njegovem transakcijskem računu moral ostati denarni znesek najmanj v višini neto minimalne plače.

V ZSSS smo že večkrat pozivali, da se mora slovenska zakonodaja spremeniti v tej smeri. Sindikati, podpisniki socialnega sporazuma 2015-2016, smo tekom pogajanj uspeli to vključiti tudi v sklenjen socialni sporazum. Z drugimi besedami: dvig varovanega zneska plače, ki mora delavcu ostati na transakcijskem računu, je neposredna posledica našega, sindikalnega pritiska in tega, da podpisniki socialnega sporazuma 2015-2016 tega tudi razumejo in jemljejo resno.

Veseli nas, da je ministrstvo za pravosodje hitro pristopilo k uresničevanju obveze vlade iz socialnega sporazuma, seveda pa pričakujemo tudi, da bo predlagana sprememba dobila podporo v državnem zboru in da bo lahko pričela čim prej veljati v praksi.

S tem se bo namreč veliki skupini ljudi, tistim z najnižjimi prihodki, malce olajšalo preživljanje skozi mesec.

Mag. Dušan Semolič, predsednik ZSSS