Informativna osebna evidenca

Opozarjamo vas na novo E-storitev »Informativna osebna evidenca« na spletni strani Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ). Priporočamo vam, da to spletno stran čim prej obiščete in se informirate, kakšne podatke o vaši pokojninski dobi, vključno s podatki o vaših plačah in nadomestilih plač, ima ZPIZ. Tako boste morda še pravočasno izvedeli, da manjkajo nekateri podatki in poskrbeli za njihovo popolnitev!!! To vam omogoča Zakon o varstvu osebnih podatkov.

Pozor:

  1. 1.                  ZPIZ bo delavcem v delovnem razmerju od 1. 1. 2016 dalje sicer te podatke na dom pošiljal enkrat letno. Vse ostale kategorije zavarovancev pa bodo imele dostop zgolj preko spletne strani eZPIZ.
  2. 2.                  Od 1. 1. 2015 dalje pa bo ZPIZ na dom vsem, ki bodo v danem letu izpolnili 58 let, poslal informacijo o pričakovani višini predčasne ali starostne pokojnine.
  3. 3.                  Storitev »Informativna osebna evidenca« je namenjena zgolj zavarovancem! Upokojenci nimajo dostopa do svoje osebne evidence za čas zavarovanja. Seveda pa imajo dostop do evidence o vseh nakazilih, ki jih prejemajo od ZPIZ.

Kako do svojih podatkov? Na spletni strani http://www.zpiz.si/ na kvadratku »Moj eZPIZ« kliknite na gumb »Vstopi«.

Pojasnilo: »eZPIZ« je elektronskim storitvam namenjeni del spletnega portala ZPIZ, ki državljankam in državljanom omogoča varno uporabo e-storitev, ki jim jih ponuja ZPIZ.

Pri prvem obisku se boste morali registrirati s pomočjo digitalnega potrdila za elektronsko poslovanje, da dobite geslo, s katerim nato prosto vstopate do svoje informativne osebne evidence znotraj matične evidence zavarovancev pri ZPIZ.

Nasvet: Če še nimate digitalnega potrdila za elektronsko poslovanje, ga pridobite na e-upravi (http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=780&sid=244) oziroma pri svoji banki (e-bančništvo).

Ne bodite presenečeni, da boste  v svoji informativni osebni evidenci našli za desetletja nazaj vse podatke o vaših delodajalcih, plačah in pokojninski dobi.

Pozor: Podatek o vplačanih prispevkih obstaja zgolj od leta 2002 dalje.

e-ZPIZ pa poleg te zgoraj opisane novosti ponuja še naslednje storitve:

       stanje vseh zadev, ki pri ZPIZ v tem trenutku potekajo

       oddaja e-vlog

       informativni izračun upokojitve po ZPIZ-1

       informativni izračun upokojitve po ZPIZ-2

       informativna osebna evidenca

       nakazila (če ste do njih upravičeni).

Lučka Böhm, izvršna sekretarka v ZSSS