Dovolj je izkoriščanja delavcev!

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije smo v petek, 4. oktobra 2013, predsednici vlade poslali apel z naslovom »Ali je v javnem interesu na javnih naročilih izkoriščati delavce?!« V apelu smo med drugim izpostavili primer delavca, ki je za dobrih pet mesecev in 1.100 ur dela prejel skupaj 1.800 evrov »plačila«, od tega prav vse »na roko«. Ta isti delavec je delal na različnih večjih infrastrukturnih projektih, med njimi na izgradnji dvorane Podmežakla na Jesenicah za evropsko prvenstvo v košarki. Njegovemu delodajalcu pa se vedno znova uspe na takšen ali drugačen način priključiti večjim gradbenim projektom.

Spet v drugem večjem gradbenem projektu v Ljubljani (»Srebrna hiša«) smo pridobili mesečni urnik delavca v enem izmed podizvajalskih podjetij, kjer je jasno videti, da delavec opravi več kot 260 ur dela na mesec.

Včeraj pa smo v medijih lahko slišali prispevek na temo javnih naročil, ki resnično razkriva vso bedo gradbenimhprojektov, ki se izvajajo preko sistema javnih naročil. V tem prispevku lahko slišimo zgodbo delavca, ki  je v zadnjih šestih letih delal na različnih gradbenih projektih v Ljubljani. Najdlje je delal za podjetje DIDO d.o.o. Dolgujejo mu 11 plač, 5 regresov in natančno 2615 nadur(…). V šestih letih ni niti enkrat koristil dopusta. Delavec je po lastnih besedah med drugim delal na gradnji stavbe Davčne uprave, kjer mu je delodajalec plačeval na roke.

Spet drugi delavec, ki je delal na šentviškem predoru, je povedal, da je njegov šef podkupil poslovodjo, tako da je ta moral zaposliti nekaj njegovih ljudi, čeprav jih sploh ni potreboval, zaslužek pa se je skrival v neplačanih prispevkih. Delavec je dve leti in pol delal za delodajalca na črno. Delal je zanj, a prijavil ga je v nekem drugem podjetju. Po besedah delavca ga je delodajalec tudi pretepel. Večkrat je moral delati po 24 ur na dan. Da je nekaj hudo narobe z našo »pravno državo«, nam kažejo tudi podatki o številu prijav kršitev temeljnih pravic delavcev. Če je bilo teh prijav leta 2009 427, jih je po podatkih Generalne policijske uprave (GPU) samo v letošnjih pol leta okoli 2.200.

A kot da te številke niso zadosten problem, se tukaj pojavi še dodaten zaplet. Bojan Kuhar iz GPU je v omenjenem prispevku namreč povedal, da »mi moramo storilcu dokazati naklep, da je on vedel, da se je zavedal, da bi moral plačati, pa ni plačal, in ravno zaradi tega naklepa je po mojem mnenju to kaznivo dejanje zelo težko utemeljevati in dokazovati.« Tako je  – ni dovolj, da ni izplačeval plač in socialnih prispevkov, organi pregona morajo potem dokazati, da je delodajalec to naredil »naklepno«. Da ne govorimo, da se je po uradnih podatkih Inšpektorata RS za delo število kršitev na področju delovnih razmerij med leti 2008 in 2012 povečalo za nekaj več kot 52 odstotkov. Število kršitev na področju plačila za delo se je v istem času povečalo za več kot štirikrat.

V ZSSS smo prav zaradi vseh teh dejstev pred kratkim pričeli z akcijo »Proti kršitvam pravic delavcev, za novo družbeno pogodbo«, v okviru katere smo v začetni fazi s terenskimi obiski izmenjevali informacije z našim članstvom. Ker pa nas v obrambi pravne in socialne države čaka še kar nekaj dela, vas pozivamo, da se temu boju pridružite. Pišite nam na zsss@sindikat-zsss.si in delite z nami svojo izkušnjo Slovenije kot »pravne in socialne države«!

Več o akciji si lahko pogledate na http://zsss.si/gradimo-pravno-drzavo/

Ali bo vsak zase gledal propadanje Slovenije kot pravne in socialne države  ali pa jo bomo skupaj ne samo obranili, temveč tudi izgradili. Odgovor je jasen. Skupaj!

Goran Lukič, izvršni sekretar v ZSSS